Vind hier uw meest complete cultuuragenda
van Amersfoortcultuurstad.
klik op het agenda-evenement voor meer informatie.
Klik in categorieën je meest fijne producties aan!
Het cultureel-sociale uitje van het kwartaal dat je niet wilt missen. Vier laagdrempelige, informele vioolconcerten van hoog niveau, intiem en gezellig in de meest sfeervolle zalen van Amersfoort. Een klein uur vol korte contrastvolle stukken in wisselende stijlen.
Iedere editie spelen we muziekstukken in een bepaald thema en in een andere muzikale samenstelling.
‘Intimate Pages’ – favourite string quartets
Het strijkkwartet is door de eeuwen heen de ultieme uitdaging voor elk componist geweest en tegelijk het veld van zijn meest intieme en gedurfde creatieve ideeën. Voor dit concert hebben we een selectie van de meest ontroerende delen uit de strijkkwartetten van maar liefst 9 verschillende componisten. Van Schubert tot Gershwin en van Puccini tot Dvorak. Wat deze werken met elkaar verbindt is de zoektocht naar de intiemste en meest diepe persoonlijke uiting van een mens in klanken. Met als resultaat pure schoonheid.
In de winterse maanden, waar we ons schrap zetten om de kou en het schrale weer door te komen is dit
programma net een balsem voor de oren en verbeelding Mijn muzikale gasten zijn dit keer leden van mijn familie – Mijn zus Rada, haar man Emlyn en zijn broer Willem. Zij vormen samen het Ysaye Strijktrio en zijn de oprichters van het New European Ensemble.
Met: Rossi Ovtcharova, Rada Ovcharova, Emlyn Stam, Willem Stam.
Geniet op zondag 5 februari van een prachtig klassiek optreden met een heerlijk ontbijt. Eline Verkuijl groeide op in het bosrijke buitengebied van Ede en begon op haar vijfde met pianospelen. 22 jaar later rondde ze haar Master Klassiek Piano aan het Utrechts Conservatorium af. Tijdens haar studie ontwikkelde zich een passie voor het zingen van zelf-gecomponeerde nummers die op het snijvlak van de klassieke- en de moderne muziek liggen. De inspiratie hiervoor ontleent ze vooral aan de natuur, de liefde en de menselijke uitdagingen en ervaringen. In haar composities brengt ze klassiek geïnspireerd, virtuoos pianospel met daar bovenop een warme stemklank met eerlijke teksten die de luisteraar verrast en meeneemt in haar belevingswereld. Misschien kent u Eline als docent van Scholen in de Kunst in Amersfoort.
Tijdens het ontbijtconcert speelt Eline naast klassieke werken van o.a. Sibelius, Liszt en Ravel, ook enkele eigen composities.
Entree is inclusief een luxe ontbijtbuffet.
Klassiek voor Kids zijn muzikale sprookjes ontwikkeld speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Aan de hand van een verhaal word je meegenomen in de magische wereld van klassieke muziek. Elke eerste zondag van de maand van 11:30 tot 12:15 spelen wij een ‘Muzikaal Sprookje’ voor de hele familie. Elk concert vertelt weer een ander verhaal.
De muziek die wij spelen komt uit verschillende tijdperken en streken. Ieder verhaal heeft een andere sfeer: vrolijk, feestelijk, spannend en soms wat melancholisch, want muziek is de taal van het gevoel.
Fluit + Harp = Flarp
Francien en Judith spelen al heel lang samen. Op een dag hebben ze er eigenlijk wel een beetje genoeg van en besluiten ze de rollen om te draaien. Francien krijgt haar eerste harp-les en Judith haar eerste fluit-les. Het gaat niet al te gemakkelijk, want fluit spelen is best ingewikkeld en harp spelen al helemaal.
In een grappige voorstelling laten zij kinderen kennis maken met de fluit en de harp. Verschillende instrumenten zullen te beluisteren zijn en na afloop is het voor de kinderen mogelijk zelf ook eens achter een harp plaats te nemen of een fluit aan de mond te zetten.
fluitiste: Francien Post
harpiste: Judith Jamin
LET OP! Deze voorstelling begint een halfuur later dan tot nu toe gebruikelijk was.
Deur opent om 11.45 uur.
Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert, zegt zangeres, harpiste en theatermaakster Ekaterina Levental. Schoppenvrouw is het derde deel van een trilogie, waarin Levental eerder De Weg en De Grens produceerde.
Bekende namen als Anne Frank en Maria Callas – van haar is het citaat: “Het is veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens” – komen voor in het verhaal.
Ekaterina Levental vertelt het verhaal van die legendarische vrouwen in een raamvertelling, gebaseerd op haar eigen jeugd. Dora Gorohovskaya is de oma van Levental, met wie ze in haar jeugd in Tasjkent haar slaapkamer deelde. De grootmoeder was een oorlogsheldin die op handen werd gedragen. “In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen, maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.”
Levental wil de vijf vrouwen “oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken”. Net als voor de vorige delen werkte Ekaterina Levental samen met regisseur en samensteller Chris Koolmees. De twee vormen samen de LEKS compagnie, die ook de andere voorstellingen van Levental produceerde.
Voor het script van Schoppenvrouw werd geput uit teksten van onder anderen Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Hannah Arendt. De muziek in de voorstelling komt van onder anderen Bellini, Strauss en Raskatov.
Schrijver/presentator Abdelkader Benali vertelt het verhaal ‘Een nacht met Sjahrazade’. Hierin maken we kennis met de tiran van Bagdad. Nadat hij bedrogen is in de liefde, zweert hij wraak. Elke avond neemt hij een jonge maagd tot vrouw en laat haar de volgende ochtend om het leven brengen. Een zinnenprikkelende muzikale vertelling met verhalen uit duizend-en-een-nacht.
Sjahrazade is ervan overtuigd dat ze de tiran kan genezen van zijn wraakzucht door hem verhalen te vertellen. Ze laat zich door haar vader aan de tiran uithuwelijken en begint te vertellen. Op deze manier hoopt ze niet alleen haar eigen lot te keren, maar ook alle andere vrouwen te redden. Zal het haar lukken?
De verhalen krijgen een moderne Abdelkader-twist en worden omlijst door klassieke muziek, geïnspireerd door de Oriënt en gespeeld door de musici van Club Classique. Het beloofd een magische en zinnenprikkelende belevenis te worden met muziek van o.a. Sheherazade van Rimski Korsakoff en de Aladdin Suite van Nielsen.
Organisatie: De Lieve Flint
Foto © Rob van Dam
Pianovirtuoos Wouter Harbers is inmiddels een begrip in Amersfoort… Maandagochtend 6 februari geeft hij zijn vijfde koffieconcert in de Xaveriuskerk. Dit keer wordt het gegarandeerd een ‘spetterend’ concert!
Met Chopins Ocean-etude spoelen de golven als het ware over je heen. En met Saint-Saëns Aquarium voel je even de vrijheid van een vis in het water. Mendelssohns melancholische Gondellied laat je heen en weer deinen, en met de meeslepende Regentropfen-prélude beland je in een stevige onweersbui. Wouter licht de muziek zelf toe, waardoor de muziek bij iedereen dieper binnen komt en nieuwe ervaringen oplevert.
Entree gratis, reserveren: https://www.koffieconcerten.nl/ticket.php
Franstalige pareltjes van o.a. Poulenc, Nieland en Willaert.
Vrouwenkoor Capricciosa werd in 1994 opgericht en neemt sindsdien in het Amersfoortse culturele leven een originele plek in. In het repertoire is zowel geestelijke als wereldlijke muziek vertegenwoordigd. De titel ‘Toonkunst’, die Capricciosa in 1999 werd toegekend, sluit aan bij de muzikale uitdagingen die het koor zichzelf stelt. Capricciosa houdt van verrassende en (relatief) onbekende muziek. Het koor heeft momenteel 12 vaste leden en enkele projectleden. Meestal wordt er vierstemmig gezongen. Het streven is om 2 keer per jaar een concert te geven.
Concert van PetitSoli met werken over Licht en Vrede van o.a. Jenkins, Whitacre, Vasks.
Een kamerkoor binnen een Oratoriumvereniging, dat komt zelden voor! Is SoliAmersfoort daarin wellicht ook uniek?
PetitSoli is in 2001 ontstaan uit enkele enthousiaste leden van het grote koor die méér wilden. Het kleinkoor heeft een heel eigen repertoire en eigen optredens en straalt bij iedere uitvoering uit dat zingen leuk is en dat klassieke muziek spannend, afwisselend, mooi, vrolijk of serieus kan zijn.
Onder de inspirerende leiding van dirigent Paul Valk wordt vooral a-capella repertoire ten gehore gebracht en vertoeven we nu eens in opgeruimde renaissancesferen en dan weer in fluwelen romantiek of diepgravende kerkmuziek. Zingen in PetitSoli is een uitdaging!
Alle leden van PetitSoli zingen ook in het Oratoriumkoor SoliAmersfoort.
Een programma waarin de geest en ziel van creatieve en getroebleerde componisten onder de loep worden genomen.
Het Tesla trio is een jong trio dat de Nederlandse podia bestormt. Het Tesla Trio bestaat uit de Servische violiste Nataša Grujić, de Portugese celliste Isabel Vaz en de Nederlandse pianist Daniël Kool. Naast hun diverse achtergronden hebben zij een veelzijdige blik op muziek en staan hun concerten in het teken van het creatief combineren van muziek met andere kunststijlen. Ze houden daarnaast van interactie met het publiek, waardoor hun optredens heel persoonlijk en toegankelijk zijn. In hun meest recente programma combineren zij de muziek met een lezing, waarbij de muziek wordt verbonden aan de psychopathologie en de ziel van enkele van de meest creatieve en getroebleerde componisten onder de loep wordt genomen.
Programma
Debussy – Piano Trio
Takemitsu – Between Tides
M. Ravel – Piano Trio
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
-geannuleerd- Bariton/regisseur Marc Pantus biedt Wagnerfans een buitenkansje: een aangepaste versie van de derde en laatste ‘verlossingsakte’ uit de opera Parsifal.
De derde acte van Wagners opera Parsifal is een wonder van kleur en harmonie, waarin Wagner tot het uiterste gaat, zowel in muzikale als inhoudelijke zin. Geniet van een volledige uitvoering, in een bewerking voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken. In deze sterk gereduceerde versie zingen drie mensen de vier rollen. De handeling vindt plaats in de huiskamer van een verpleegtehuis. De kamer is bevolkt met patiënten die op de dood wachten, en hun verzorgend personeel. We zitten dus in feite allemaal in de wachtkamer, wachtend op verlossing. Ondertussen klinkt de bedwelmende, meditatieve muziek van Wagner. Het kerkinterieur vormt het natuurlijke decor voor Wagners laatste werk en speelt een belangrijke rol in de apotheose van de opera. Een opera als een spirituele sessie in de mystieke omgeving van de Sint Aegtenkapel.
De uitvoeringen worden in het Duits gezongen en Nederlands ondertiteld.
Grenzeloos
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Van jazzy klanken tot 17e -eeuwse schilderwerken en een hele nieuwe versie van Wagners Parsifal: niets is te gek in Grenzeloos.
Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me.
Mattias Spee, piano
Hans Henkemans Sonatine
Eigen werk Mattias Spee
MAAT saxofoonkwartet
Daniel Ferreira – Sopraan Saxofoon
Catarina Gomes – Alt Saxofoon
Pedro Silva – Tenor Saxofoon
Mafalda Oliveira – Bariton Saxofoon
Four Pieces for String Quartet, op. 81 – Felix Mendelssohn (1847) 6′
Cappriccio
Adagio for Strings – Samuel Barber (1936) 8′
Saxofoonkwartet, op 109 – Alexander Glazounov (1932) 14′
Canzona Varieé and variations I, II, IV and V
III. Finale
Mara Mostert, viool Laurens de Man, piano
Brahms Sonate nr 2 in A
de Falla uit Suite Populaire: Nana en uit La Vida breve: Danse Espagnole
Anouk Platenkamp speelt harp! Anouks liefde voor de harp begon toen zij drie jaar was en is sindsdien alleen maar gegroeid. Ze behaalde haar diploma als klassiek pedaalharpiste (conservatorium van Maastricht) en ontwikkelde zich verder via specialisaties in Jazz Harp (Codarts conservatorium, Rotterdam) en Therapeutische Harp Muziek (International Harp Therapy Program – USA). Anouk heeft zich er op toegelegd de Keltische harp in Nederland te promoten en deze te vestigen als een instrument met een eigen repertoire en stijl, naast de beter bekende pedaalharp.
Haar repertoire bevat traditionele muziek uit vele Europese culturen, zoals Ierland, Schotland, Bretagne, Bulgarije, oud-Joegoslavië en Zweden. En hoewel Nederlandse muziek vaak vergeten of genegeerd is, leidde Anouks interesse in traditionele Europese muziek er toe dat zij de wortels van de Nederlandse volksmuziek ging ontdekken. Sindsdien is zij de eerste beroepsharpiste die traditioneel Nederlandse muziek arrangeert voor de Keltische harp.
Op het programma twee cantates van Johann Sebastian Bach:
‘Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem’, BWV 159 en
‘Du wahrer Gott und Davids Sohn’, BWV 23.
Cantate 23 werd precies 300 jaar geleden geschreven als de laatste van de twee auditie-cantates.
Bach werd in 1717 kapelmeester aan het hof van vorst Leopold van Anhalt-Köthen. Nadat hem in 1722 het overlijden ter ore was gekomen van Johann Kuhnau, de Thomascantor te Leipzig, besloot hij naar deze vacant geworden positie te solliciteren. Deze driedelige cantate kreeg nog vlak voor de uitvoering op 7 februari 1723 nog een vierde deel: de imposante bewerking van het Lutherse kerklied ‘Christe, du Lamm Gottes’ dat Bach zes jaar eerder in Weimar schreef.
Evenals cantate 23 werd cantate 159 (uit 1729) geschreven voor de laatste zondag voor de vastentijd (Carnavals-zondag). Dat is voor het begrip van deze cantates van groot belang, want gedurende de vastentijd was in Leipzig namelijk geen ‘concertante’ muziek mogelijk. Pas op Goede Vrijdag mocht hij weer een Passion uitvoeren.
Komt allen weer en geniet van de prachtige muziek uitgevoerd door het Amersfoorts Cantatekoor en -orkest onder leiding van Bas Ramselaar, met als solisten:
Henk Knöps hobo
Joalien van den Houten sopraan
Maria den Hertog alt
Roelof Polinder tenor
Janko Fraanje bas
Ieder jaar staat in de Joriskerk in Amersfoort een componist een dag lang in de schijnwerpers. Op zaterdag 18 februari 2023 krijgt Max Reger (1873-1916) die eer. Jorisorganist Rien Donkersloot speelt dan een programma met uitsluitend Reger en geeft vooraf een uitgebreide toelichting op de gespeelde werken.
Het concert begint om 20:00 uur. Vanaf 19:30 uur verzorgt Rien Donkersloot een uitgebreide toelichting op de gespeelde werken. De zaal is open om 19:00 uur. De toegangsprijs bedraagt tien euro. Vooraf en na afloop van het concert is er koffie en thee (bij de toegangsprijs inbegrepen).
Foto © Koos-van-Noppen
De Schepping is het eerste deel van de succesvolle muziektheater trilogie van het Nederlands Blazers Ensemble gebaseerd op de drie oratoria van Franz Joseph Haydn. Uitgangspunt voor de voorstelling is het oratorium Die Schöpfung in een originele en bijzondere bewerking voor blazers van Josef Triebensee, een tijdgenoot van Haydn. De Blazers vroegen de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert (winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2019, de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’) om een nieuwe tekst bij deze oude, maar op deze manier nooit zo uitgevoerde, muziek te schrijven. Tijdens de concerten vertelt Bart Moeyaert zelf het verhaal.
“In het begin was er niets.
Het is moeilijk om je dat voor te stellen.
Je moet alles wat er nu is, nog niet laten zijn.
Je moet het licht uitdoen, en er zelf niet zijn,
en dan ook nog eens al het donker vergeten,
want in het begin was er niets, ook het donker niet.
Als je het begin van alles wil zien, moet je erg veel weglaten.
Ook je moeder.”
Benefietconcert Turkije en Syrië met:
Herv. Gemengde Zangvereniging
Vox Jubilans
Andre van Vliet dirigent
Chr. Sliedrechts Mannenkoor
ICHTHUS
Martin Zonnenberg dirigent
Andries Stigter bas
Arjan en Edith Post trompetten
Carina Petersen-Bossenbroek panfluit
Mark Brandwijk vleugel
Martin Mans orgel
Spreker: Consul Generaal de heer Burak Ersoy van het Consulaat Generaal van de Republiek Türkiye
Presentatie: Lucy van der Weg
Bestel gratis toegangsbewijzen: https://www.koopjekaartje.nl/events?id=34
Organisatie: Stichting Muziek voor elkaar.
De grootvader van Daantje was een beroemd dirigent. Haar vader heeft zijn hammerklavier geërfd. De schrik, maar ook sensatie slaat beide om het hart als ze in de vleugel een kistje met Brieven van Beethoven vinden.
Er blijkt uit dat Beethoven een ongelukkig liefdesleven leidde. Hij wilde als jonge man trouwen met een gescheiden vrouw met vier kinderen, maar haar vader was ertegen omdat Beethoven geen vaste baan had.
Beethoven werd al vanaf jonge leeftijd geleidelijk doof. In Londen hebben ze nog een speciale, grote vleugel voor hem gemaakt met een hoog volume. Hij schreef hoe gênant het was dat hij een orkest niet meer kon horen, ook al zat hij er werkelijk bovenop.
Gecombineerd met de Sturmsonate en Bagatellen vertellen Daria van den Bercken en Daantje Idelenburg het ontroerende verhaal achter de componist Beethoven.
-wachtlijst- Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Programma’s die het kwartet speelt bevatten zowel de meer klassieke alsook eigentijdse werken, soms speciaal voor het ensemble gecomponeerd.
Het kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, de Hertz-zaal van TivoliVredenburg; ook nam het kwartet deel aan de Strijkkwartetbiennale 2020 in Amsterdam.
Na een tournee langs dertien grote zalen in Nederland ontving het Animato Kwartet in juni 2022 de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2022! De jury over dit strijkkwartet: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
Kris Oelbrandt, componist en destijds monnik in de abdij van Maria Toevlucht in Zundert, baseerde het werk ‘Catharsis’ op het zevende hoofdstuk van de Regels voor monniken van Sint-Benedictus (480-547). Daarin wordt in twaalf stappen verteld hoe een monnik kan opstijgen naar ware nederigheid. De pianocyclus begint in het begin zeer luidruchtig, maar eindigt in uiterste sereniteit; men ervaart de muziek als een pad van contemplatie, zuivering en catharsis. Het werk wordt uitgevoerd door Cees-Willem van Vliet, de bijbehorende teksten uit de Regel zullen als beeld worden geprojecteerd.
Programma:
Kris Oelbrandt – Catharsis
Uitvoerende:
Cees-Willem van Vliet, piano
Het Amersfoortse strijktrio aMuse verzorgt 5 maart een ontbijtconcert in De Observant. Terwijl het publiek geniet van een uitgebreid ontbijtbuffet, bieden de drie jonge musici een gevarieerd programma van bekende en minder bekende werken uit de geschiedenis van de klassieke muziek.
aMuse is een jong bevlogen strijktrio uit Amersfoort bestaande uit de zussen Alessandra Sordo-Sanchez (viool), Carmen Sordo-Sanchez (alt-viool) en hun broer Raphaël Sordo-Sanchez (cello). Broer en zussen groeiden op in een gezin waarvan de moeder violist is. Alle kinderen begonnen als zeer jong met het bespelen van een instrument en ook met samenspel. Het familie-ensemble treedt van jongs af aan op in binnen- en buitenland. Het trio won verschillende prijzen, zoals de eerste prijs van het Tristan Keuris Concours en de Latei Classical Award. Deze laatste prijs leverde o.a. een optreden op met trompettist Andre Heuvelman & The Live! B/ANDA tijdens Klassiek aan de Grift in Veenendaal.
Entree is inclusief een luxe ontbijtbuffet.
Foto © www.denozem.com
Iedereen kent het beroemde verhaal van de ijdele koning die dag en nacht bezig is om zichzelf te verkleden. Hij lijkt net rupsje nooit genoeg, want hij is nooit tevreden. Steeds verlangt hij naar nog meer, andere, nieuwere en bijzondere kleren. Tot er twee slimmeriken hem eens helemaal op de hak nemen met hun verhalen over een geheimzinnige stof waarmee hij ook zelfs kan testen of mensen slim of dom zijn.
Een hilarisch verhaal van lang geleden, een tijdperk waarin meerdere koningen doorsloegen in hun ijdelheid en hebzucht en de gewone mensen vergaten. En eigenlijk ook een beetje herkenbaar in het nu – alleen zijn de kleren al die likes op social media en de koning? Wij allemaal slaan weleens door in ons eigen ijdelheid. Dit muzikaal sprookje wordt verteld en gespeeld met muziek van Mozart en Prokofiev.
Klassiek voor Kids zijn muzikale sprookjes ontwikkeld speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Aan de hand van een verhaal word je meegenomen in de magische wereld van klassieke muziek.
Verteller: Moniek Nusselein
Viool: Rada Ovcharova en Rossi Ovtcharova
LET OP! Deze voorstelling begint een halfuur later dan tot nu toe gebruikelijk was.
De deur opent om 11:45 uur
Aanvang 12:00 uur
Einde rond 12:45 uur
De wereld is grijs.
Dagen eentonig.
Ellenlang.
Maar op een dag zie je iets geks.
Iets dat anders is dan grijs.
Een piepklein stukje kleur.
Was de kleur er altijd al en zie je hem nu pas? Heb jij zelf de kleur veroorzaakt? Hoe klinkt kleur eigenlijk? Kan je met kleur praten of dansen? Ragazze Quartet neemt je mee in een muzikale dans door een kleurrijke, fantasievolle en altijd veranderende wereld. In een spannende choreografie spelen zij strijkkwartetrepertoire van toen en nu.
Ragazze Quartet en regisseur/choreograaf Pim Veulings slaan voor Krijg de Kleure! opnieuw de handen ineen. Ze werkten eerder samen aan de succesvolle muziektheaterproductie Lost Tango (coproductie Ragazze Quartet met Via Berlin en Orkater) in 2019.
Ragazze Quartet
Met spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met hun optredens enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.
Het laatste koffieconcert van dit seizoen alweer! Wilt u zich nog één keer laten raken door ontroerende klanken, dan is dit slotconcert echt een must!
Want naast het pianospel van Wouter, dat al velen diep heeft geraakt, kunt u ook genieten van de bijzondere stem van countertenor Sytse Buwalda. Deze beroemde zanger reisde de hele wereld over om te zingen in grote zalen. Speciaal voor dit koffieconcert komt hij naar Amersfoort, zodat u vlakbij huis kunt meegenieten.
Zoals koffieconcertbezoekers weten is er voorafgaand aan het concert de mogelijkheid een bakje koffie te drinken om de ochtend goed te beginnen. En zoals alle andere koffieconcerten is dit concert natuurlijk gratis toegankelijk! Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.
Musici:
Sytse Buwalda, countertenor
Wouter Harbers, piano
Reis mee door de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin een hoofdrol voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen is weggelegd. De productie is een avontuurlijke opvolger van de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi – Dangerous Liaisons, dat ook in Amersfoort juichend werd ontvangen en langs uitverkochte zalen reisde. “Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht”, schreef de Volkskrant over die productie.
In deze voorstelling is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.
De opera wordt boven-titeld in het Nederlands en Engels.
Bezoek de inleiding
Bij deze voorstelling biedt Flint een inleiding aan. Voor € 3,00 krijgt u uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die u bezoekt. Tijdens de inleiding zal u meer te horen krijgen over de muziek, de roman Don Quichot van Miguel de Cervantes, het libretto en over de verschillende interpretaties en invalshoeken bij de productie. Op vertoon van uw toegangskaart voor de inleiding ontvangt u bovendien gratis een kop koffie of thee.
Foto © Bart Grietens
Trio Colore brengt muziek en poëzie. Claudia Kuhnt (zang), Diederik van Essel (gitaar) en Bette Westera (tekst en voordracht) verzorgen samen poëtische huiskamerconcerten. Op het programma staan dit keer o.a. Italiaanse liederen en gedichten, het Ave Maria van Schubert en slaapliederen uit verschillende landen, om heerlijk bij weg te dromen.
SOMA Ensemble is een kamerduo en interdisciplinair collaboratief. SOMA probeert grenzen te verleggen en ‘frontiers’ te vieren met haar passie voor interdisciplinaire muziek en dans. SOMA viert de historische muziek pioniers van Debussy tot Schönberg, en viert ook de pioniers in de hedendaagse muziek.
De oprichters van SOMA Ensemble zijn Karin Timmerman (Canada) en Alfonso Gonzalez (Spanje). Alfonso is een afgestudeerd master aan het Utrechts Conservatorium. Vorig seizoen voegde hij zich bij de solisten van het RadioTV Orkest van Spanje om Pierrot Lunaire van Schönberg uit te voeren. Dit evenement heeft geleid tot een vruchtbare en regelmatige samenwerking.
In 2019 sloot Karin haar masteropleiding cum laude aan het Codarts Rotterdams Conservatorium af. Karin ontving eerste prijzen bij verschillende concoursen en festivals waaronder het Kiwanis Fraser Valley International Music Festival en als finalist in de Prix d’Harmonie Rotterdam waar ze de Publieksprijs won. SOMA Ensemble treedt regelmatig op in Nederland met intieme kamerconcerten en interdisciplinaire werken. In de Jong en Bevlogen concertserie delen ze graag repertoire van Schoenberg, Debussy, Berg en Ravel: stuk voor stuk pioniers.
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
Het koor On-Y-Chante o.l.v. Coert Bremmers gaat op reis. In het concert Magische Klanken wordt u meegenomen naar Noord-Europa waar trollen en noorderlicht tot een sprookjesachtige verbeelding spreken.
De volksmuziek kent in het hoge noorden een lange traditie. Vele componisten, waaronder bijvoorbeeld Edvard Grieg in zijn Peer Gynt suite, hebben zich hierdoor laten inspireren. U hoort o.a. een medley van traditionele Deense en Zweedse volksliedjes en canons, met als sluitstuk “Gabriellas sång”, bekend uit de film As It Is in Heaven.
De Raad van Kerken Amersfoort organiseert ieder jaar twaalf evensongs. Deze evensongs vinden plaats in de Sint-Joriskerk. De volgende choral evensongs zien we tegemoet, op zondagmiddagen, aanvang 15.30 uur. Toegang vrij, collecte bij de uitgang.
Vanmiddag: Capella Sint-Joris, o.l.v. gastdirigent Bas Ramselaar
Zoals Johann Wolfgang von Goethe na een strijkkwartetconcert in een brief schreef: “Je hoort vier intelligente mensen die met elkaar van gedachten wisselen”. Dat zijn gevleugelde woorden geworden. Daarom is het geen wonder dat zich uit ontmoetingen binnen de wereld van de kamermuziek vriendschappen ontwikkelen. Als dat andersom gebeurt, is dat wél ongewoon: als zich uit een groep schoolvrienden met doodgewone liefhebberijen een kamermuziekensemble ontwikkelt, dat binnen korte tijd het internationale topniveau bereikt. Op deze wijze is het Busch Trio ontstaan dat zich sinds een aantal jaren tot toonaangevend pianotrio heeft ontwikkeld.
Mathieu van Bellen (viool), Ori Epstein (cello) en Omri Epstein (piano) ontmoetten elkaar in Londen waar ze aan het Royal College studeerden. Ze raakten bevriend en waren al gauw onafscheidelijk. Alle drie hebben ze als solist bij internationale concoursen prijzen gewonnen en zijn aan de beste Britse muziekinstituten afgestudeerd. Hun gemeenschappelijke passie voor muziek bleek hun sterkste band. De naam ‘Busch Trio’ is in de eerste plaats ontleend aan de viool die Mathieu van Bellen bespeelt, de ‘ex-Adolf Busch’ G.B. Guadagnini viool (Turijn, 1783) en vervolgens aan de persoonlijkheid van musicus Adolf Busch, het voorbeeld voor het jonge trio. Bovendien maakte violist Adolf Busch, samen met Rudolf Serkin (piano) en Hermann Busch (cello) in 1935 een legendarische opname van Schuberts Pianotrio in Es-Dur – één van de belangrijkste werken in de muziekliteratuur voor trio’s, en kern van het repertoire van het Busch Trio.
Hoewel de pers en het trouwe publiek het Busch Trio ‘moeiteloze muzikaliteit’ (The Times) en grote emotionaliteit toeschrijven, zijn de drie musici absoluut geen ‘musici die vanuit de buik’ musiceren; ze zijn zich zeer bewust van wat ze doen. ‘Hoe meer je weet, des te vrijer ben je’ is één van de basisprincipes van het ensemble. Sinds de oprichting in 2012 heeft het Busch Trio regelmatig opgetreden op grote podia en festivals in heel Europa. Ze zijn erkend voor hun werk en ontvingen belangrijke prijzen in Nederland en Duitsland: de Kersjesprijs en de Ensembleprijs op het Mecklenburg-Vorpommern Festival. Gelukkig hebben ze ruimte in hun agenda om Amersfoort met een muzikaal bezoek te verblijden.
Programma: Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Trio -voor Klavier, Viool en Cello Es-Majeur op. 1/ 1
Trio – voor Klavier, Viool en Cello B-Majeur op. 97 “Erzherzogtrio”
J.S. Bach Bewerking van de 1e vioolsonate BWV 1001
Beethoven sonate opus 53 : “Waldstein”
Schumann Symphonische Etudes op 13
Daniël van der Hoeven is een Nederlandse klassieke concertpianist. Hij wordt geroemd om zijn transparante en intieme spel. ‘Het is alsof je alleen bent met de componist’, schreef een recensent over een eerder album. Van der Hoeven won prijzen tijdens de Bach-concoursen in Würzburg en Leipzig, de internationale concoursen in Seattle en Lagny-sur-Marne en tijdens de YPF Piano Competition. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid in het uitvoeren van repertoire uit verschillende periodes. Zo klinken op zijn eerste album Prokofjev en Bartók en op zijn tweede album naast Bach ook Mozart, Mendelssohn en Shostakovich. Beide cd’s werden met lovende kritieken ontvangen. Daniël van der Hoeven speelt, naast zijn solorecitals, ook regelmatig met orkesten en in kamermuziekensembles.
Beleef nu de unieke Matthäus Passion masterclass waarbij The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands en solisten aan de hand van fragmenten u meenemen door de Matthäus Passion.
Er staat u een een uniek gebeuren te wachten waarbij u de Matthäus Passion van Bach nog intenser zult beleven! De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd in onze cultuur.
Johann Sebastian Bach bedacht voor zijn magnus opus een unieke opstelling: twee koren en twee orkesten. De compositie vertelt het chronologische lijdensverhaal van Christus waarbij symboliek een grote rol speelt. Bach gebruikt allerlei muzikale middelen om rijke effecten te krijgen. Hij schreef voor zowel instrumenten als solisten specifieke rollen. De verteller: de evangelist, neemt u mee door het verhaal. Hij wordt afgewisseld door het koor, enerzijds intiem en dan weer overweldigend. Iedere solist heeft een eigen emotionele dimensie zoals liefde, smart, troost, beschouwend.
De musici van The Bach Orchestra bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en The Bach Choir wordt geroemd om haar dynamische en expressieve klank. De (inter)nationale solisten hebben een enorme toewijding wat hoorbaar en zichtbaar zal zijn tijdens de meesterlijke aria’s. Zij zijn als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
Musici
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands
André Pérez Muíño, Evangelist
Thilo Dahlmann, Christus
Olga Zinovieva, sopraan
Meneka Senn, sopraan
Martinus Leusink, tenor
Jasper Schweppe, bas
Pieter Jan Leusink, dirigent
Programma
12.45 uur ontvangst inclusief drankje
13.15 – 13.45 uur Matthäus Passion Masterclass
13.45 – 14.15 uur pauze inclusief drankje
14.15 – 17.00 uur Matthäus Passion uitvoering
Sint Caecilia uit Hoogland bestaat dit jaar 95 jaar. Dat wordt gevierd met twee unieke en feestelijke concerten op zaterdag 18 maart 2023 tijdens het voorjaarsconcert ‘Back in time’ in Theater Flint.
Diverse muziekstijlen uit de oude en recente geschiedenis zullen deze middag en avond door het opleidingsconcert (matinee), het fanfare-orkest en de slagwerkgroep ten gehore worden gebracht.
Een bijzonder uur, zomaar op zaterdagmiddag. Meidi Goh en Hanna van Gorcum spelen viool, viola da gamba, nickelharpa en zang. Zij zijn gespecialiseerd in folk-music, maar hebben roots in de oude muziek en barokmuziek.
Toegang gratis, bijdrage naar eigen inzicht na afloop.
Beleef nu de unieke Matthäus Passion masterclass waarbij The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands en solisten aan de hand van fragmenten u meenemen door de Matthäus Passion.
Er staat u een een uniek gebeuren te wachten waarbij u de Matthäus Passion van Bach nog intenser zult beleven! De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd en is verankerd in onze cultuur.
Johann Sebastian Bach bedacht voor zijn magnus opus een unieke opstelling: twee koren en twee orkesten. De compositie vertelt het chronologische lijdensverhaal van Christus waarbij symboliek een grote rol speelt. Bach gebruikt allerlei muzikale middelen om rijke effecten te krijgen. Hij schreef voor zowel instrumenten als solisten specifieke rollen. De verteller: de evangelist, neemt u mee door het verhaal. Hij wordt afgewisseld door het koor, enerzijds intiem en dan weer overweldigend. Iedere solist heeft een eigen emotionele dimensie zoals liefde, smart, troost, beschouwend.
De musici van The Bach Orchestra bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd en The Bach Choir wordt geroemd om haar dynamische en expressieve klank. De (inter)nationale solisten hebben een enorme toewijding wat hoorbaar en zichtbaar zal zijn tijdens de meesterlijke aria’s. Zij zijn als geen ander in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als luisteraar.
Musici
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands
André Pérez Muíño, Evangelist
Thilo Dahlmann, Christus
Olga Zinovieva, sopraan
Meneka Senn, sopraan
Martinus Leusink, tenor
Jasper Schweppe, bas
Pieter Jan Leusink, dirigent
Programma
18.00 uur ontvangst inclusief drankje
18.30 – 19.00 uur Matthäus Passion Masterclass
19.00 – 19.30 uur pauze inclusief drankje
19.30 – 22.15 uur Matthäus Passion uitvoering
Sint Caecilia uit Hoogland bestaat dit jaar 95 jaar. Dat wordt gevierd met twee unieke en feestelijke concerten op zaterdag 18 maart 2023 tijdens het voorjaarsconcert ‘Back in time’ in Theater Flint.
Diverse muziekstijlen uit de oude en recente geschiedenis zullen deze middag en avond door het opleidingsconcert (matinee), het fanfare-orkest en de slagwerkgroep ten gehore worden gebracht.
Een bijzonder en intiem concert van IllusTrio deze avond in onze Schutterzaal. illusTrio is een klarinettrio bestaande uit Maria du Toit (klarinet), Jeroen den Herder (cello) en Henry Kelder (piano). Alle drie musici hebben internationale solocarrières en wonen in Nederland. Ze spelen sinds 2021 samen als illusTrio en hebben moderne en meer bekende werken voor klarinet, piano en cello op het programma met werken van Marco Noia, Carl Frühling, Ludwig van Beethoven en Nino Rota. Dit concert is een nieuwe samenwerking met het klassieke muziekfestival Havikconcerten presenteert Observant als opmaat naar het festival midden juni in de Amersfoortse binnenstad.
Programma
Trio op.11 – Ludwig van Beethoven
Het Trio opus 11 van Ludwig van Beethoven is één van de bekendste en meest geliefde kamermuziekwerken voor de combinatie klarinet, cello en piano. Het is geschreven in 1797 en maakt deel uit van een reeks kamermuziekwerken, vele met houtblaasinstrumenten vanwege hun populariteit in die tijd.
Marco Noia – Spring Drops (2016)
Trio voor klarinet, cello en piano – Nino Rota
Het openingsdeel Allegro van Rota’s klarinettrio is staccato enchromatisch van aard. De stemming lost op in een meer lyrisch tweede thema, gepresenteerd als een pianosolo. Het tweede deel Andante is een lyrisch duet tussen klarinet encello, begeleid door rijke, soms eigenzinnige harmonieën vanaf de piano. Het derde deel Allegrissimo zit vol humor en doet denken aan de circusachtige sfeer van sommige van Kabalevsky’s werken, maar ook aan Rota’s wereldberoemde filmmuziek.
Carl Frühling (1868-1937) – Clarinet Trio, Op.40
Een prachtig trio voor klarinet, cello en piano, vergelijkbaar met Brahms die voor dezelfde combinatie instrumenten schreef. Frühling schreef aanvankelijk salonmuziek, maar schreef later serieuzere werken. Zo is dit werk groots en virtuoos in traditionele laat-romantische stijl.
IllusTrio zijn:
Maria du Toit – klarinet
Maria Du Toit wordt gezien als een van de topinstrumentalisten van haar thuisland, Zuid-Afrika. Na 13 jaar solo-klarinettist vanhet Cape Philharmonic Orchestra te zijn geweest, istegenwoordig Nederland de basis voor haar wereldwijde solo-en kamermuziek carrière. Critici beschrijven haar klarinetspel als ‘sensationeel’ en ‘verbluffend’, en complimenteren vaak haaronberispelijke intonatie, verbijsterende techniek en honingzoete toon.
Jeroen den Herder – cello
Den Herder trad in meer dan 25 landen solistisch of inkamermuziekverband op met musici als Janine Jansen, Isabelle vanKeulen en Anner Bijlsma, Tan Dun en Yo-Yo Ma (Silk Road Ensemble) enwas aanvoerder bij vele orkesten zoals het Nederlands PhilharmonischOrkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Balletorkest.
Henry Kelder – piano
Henry Kelder is werkzaam als pianist, componist, dirigent, kamermusicus, improvisator, repetitor, cultureel ondernemer en docent. Hij staat bekendom zijn veelzijdigheid qua genres en is zodoende te horen in vele samenstellingen, maar ook als solist en begeleider. Zijn breedheid vormt zijnidentiteit als musicus. Tijdens de Corona Lockdowns heeft hij elke dag een verrassend pianostuk gepost op Facebook en YouTube van onbekendecomponisten, of onbekende parels van bekende componisten en Nederlandse componisten. Het is wereldwijd zeer succesvol opgepakt met velewereldpremieres en uitnodigingen tot gevolg.
Dit programma komt tot stand i.s.m. Havikconcerten Amersfoort. Op 16 t/m 18 juni 2023 kunt u weer gratis genieten van heerlijke klassieke muziek aan mooiste gracht van Amersfoort.
Niets is menselijker dan verlangen naar de verte. Vanavond draait alles om de grote heimwee, zoals de Rus Alexander Glazoenov die voelde toen hij in Parijs zijn grandioze saxofoonkwartet schreef. Zoals componist Aftab Darvishi die voelt naar haar vaderland Iran, dat ze verliet om in Nederland te studeren. En zoals schrijver en meesterverteller Jan Brokken die voelt naar het Nederlands-Indië van zijn voorouders. Samen met het Berlage Saxophone Quartet verkent Brokken de heimwee in een melancholiek, theatraal vormgegeven vertelconcert.
Behalve melancholie is het vooral ook Franse veelkleurigheid à la Claude Debussy die Glazoenovs kwartet kenmerkt. Het is een van de eerste grote werken voor saxofoon, toen nog een betrekkelijk nieuw instrument. Aftab Darvishi maakt al jaren indruk met haar oorspronkelijke, vaak theatraal getinte muziek. Haar nieuwste werk schreef ze speciaal voor het Berlagekwartet. En György Ligeti had maar één snaar nodig, de laagste snaar van een altviool, om in Hora lunga een peilloze diepe klaagzang te doen klinken.
De Raad van Kerken Amersfoort organiseert ieder jaar twaalf evensongs. Deze evensongs vinden plaats in de Sint-Joriskerk. De volgende choral evensongs zien we tegemoet, op zondagmiddagen, aanvang 15.30 uur. Toegang vrij, collecte bij de uitgang.
Vanmiddag: Amersfoortse Cantorij, o.l.v. Bas Ramselaar
Deze dag vindt in ICOONtheater het succesvolle korenfestival Vocaal Centraal plaats. Voor koorleden een leerzame dag, voor het publiek een muzikale traktatie!
Dit festival wordt georganiseerd voor lichte muziek koren & vocal groups. Pop, jazz, rock, etc. kortom alles wat niet klassiek is. Het festival is interessant voor koren van alle groottes, van kwartetten tot grote popkoren.
Zestien deelnemende groepen hebben de gelegenheid van elkaar te leren, schriftelijke feedback te krijgen van deskundige juryleden en deel te nemen aan de workshops. Dit is een dag om niet alleen bekeken te worden maar ook duidelijk om te kijken naar anderen. Wat doen ze goed, wat niet, wat kan je er zelf van mee nemen?
Programma
Het festival begint om 12.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Groepen krijgen 20 minuten optreedtijd, 5 minuten wisseltijd en tussen twee optredende groepen zit 15 minuten pauze.
Bezoekers
De inschrijving voor de groepen is inmiddels gestopt; het festival is voor hen uitverkocht. Publiek is nog wel van harte welkom! Toegangskaarten voor bezoekers kosten € 15,00 p.p. en zijn te koop bij de kassa van ICOONtheater op de dag zelf. Er is van tevoren geen online kaartverkoop.
Organisatie
De organisatie is in handen van Paul Sijben en Sander Gieling en wordt ondersteund door Amateurkunst033 en de landelijke Bond voor Acapella en Lichte Koren (BALK).
Meer info: www.vocaalcentraal.nl
Leerlingen van de School voor Talent Muziek volgen een ambitieus programma op het gebied van klassieke muziek. Regelmatig optreden hoort daarbij. En dat is leuk, want zo kan iedere Amersfoorter met enige regelmaat luisteren naar jonge stadsgenoten.
Dit keer geven de leerlingen van de School voor Talent een concert in de Nieuwe Kerk. Sommigen spelen solo, anderen in een ensemble. Allemaal gedreven om het beste van zichzelf te laten zien. Wil je een keertke komen luisteren? Koop dan een kaartje, dan ben je verzekerd van een plek.
Het concert door Amersfoorts Kamerkoor met als titel “O, als ik dood zal zijn” gaat over afscheid nemen en verdriet, maar biedt ook troost en nodigt uit tot bezinning.
Centraal in het programma staat Pentalpha van de twee jaar geleden overleden Belgische componist Raymond Schroyens. Schroyens schreef dit stuk op verzoek van zijn vriend en dirigent Michaël Scheck, ter ere van de 10-jarige herdenking van de dood van diens vrouw, de Russische Ludmilla. Het stuk bestaat uit 5 delen, alle in een verschillende taal geschreven; de talen die de vrienden en hun partners thuis met elkaar spraken. Pentalpha, de vijfpuntige ster (nationaal embleem van Ludmilla’s vaderland de Sovjet Unie) is altijd een teken geweest van vrede, vertrouwen, kracht en volmaaktheid; elementen die deel uitmaken van het doel van deze compositie.
Het stuk The Sick Rose van Philip Michael Bernard is gebaseerd op een tekst van William Blake waarin de kwetsbaarheid symbolisch wordt vertolkt. De componist droeg zijn stuk op aan vrouwen wereldwijd die te maken hebben met onderdrukking, een lijden dat ook in onze moderne tijd nog wordt ervaren.
Sebastiaan van Steenberge (*1974) liet zich voor zijn indringende compositie voor koor en cello O crux splendidior inspireren door het invallende zonlicht op onderstaand beeld van Jan Fabre: De man die het kruis draagt. Het beeld staat in de Antwerpse OLV-Kathedraal.
Het koor zingt voorts muziek van Vic Nees, Cyrillus Kreek, Pärt Uusberg, Jacob Handl en Francis Poulenc.
Het Amersfoorts Kamerkoor staat onder leiding van Rienk Bakker. Gied van Oorschot zal de cellopartij voor zijn rekening nemen en in het concert ook een solostuk ten gehore brengen.
De raadsels, de jaloezie, de liefde en het verraad. Het leest als een jongensboek. Maar ook die laatste genoegdoening als Samson vraagt om nog 1 keer kracht te krijgen was voor verschillende componisten reden om het op muziek te zetten. Dat deed Georg Friedrich Handel ook met zijn Samson. In naam weliswaar geen opera, maar een oratorium. Maar dan wel een zeer theatrale. Van deze zelfde componist is overigens de tune voor de Champions league gemaakt. Heroïsche muziek voor een heroïsch figuur. Tja, hoe gaat dit aflopen?
Simon van der Geest groeide op in een piepklein dorpje tussen eindeloze weilanden. Na de middelbare school en een jaar Folkehøgskole in Noorwegen volgde hij de opleiding tot theaterdocent aan de toneelschool in Arnhem. Daarna volgde de toneelschrijfopleiding in Utrecht en begon daar zijn eerste verhalen en poëzie. Hij ontving zowel een gouden griffel voor zijn boek Dissus als voor zijn boek Spinder.
Voor het Amsterdams Bach Consort schreef Simon van der Geest eerder de teksten voor de Zapp Mattheus en de Zchepping.
De monumentale Messe in e-moll van Anton Bruckner voor achtstemmig koor en vijftien hout- en koperblazers staat weer als hoofdmoot op het programma. Bruckner schreef deze mis in 1866 ter gelegenheid van de bouw van de votiefkapel van de nieuwe kathedraal in Linz; de mis klonk voor het eerst in 1869, in de open lucht en onder leiding van de componist.
Naast deze mis worden o.a. nog drie transcripties voor acht- tot maar liefst zestienstemmig koor van Clytus Gottwald (1925-2023) van liederen van Gustav Mahler uitgevoerd. De koorbewerkingen van Gottwald worden ook wel gekarakteriseerd als het herscheppen van de prachtige klanken van de betreffende instrumenten naar de unieke kwaliteiten van de menselijke stem (Clytus Gottwald overleed op 18 januari jl. op de gezegende leeftijd van 97 jaar)
En als contrast met al deze laat 19e-eeuwse koorwerken voeren de koren elk een werk uit van de Schotse componist James MacMillan (*1959): het St. Joris Kamerkoor met diens toonzetting op Psalm 51 ‘Miserere’ uit 2009 (dat tevens goed past bij deze Vastentijd) en het Glasgow Chamber Choir met de compositie ‘Who shall separate us’ (vorig jaar geschreven voor en uitgevoerd tijdens de uitvaartplechtigheid van de Engelse koningin Elisabeth II). Als vooruitblik naar de gezamenlijke uitvoeringen in Glasgow in april a.s. staan door het GCC ook nog de ‘Three Shakespeare Songs’ van Ralph Vaughan William op het programma.
Voor enkele instrumentale intermezzi zorgen de arrangementen voor blazers van ons koorlid Frits Gombert op orkestwerken van Anton Bruckner.
Het complete programma:
Anton Bruckner/arr. Frits Gombert:
Marsch in d-klein (WAB 96)
Uit Drei Orchesterstücke (WAB 97): nr. 1 – Moderato en nr. 3 – Andante con moto
James MacMillan – Miserere (*)
Ralph Vaughan Williams – Three Shakespeare Songs (**)
James MacMillan – Who shall separate us (**)
Gustav Mahler/Clytus Gottwald:
uit: Lieder eines fahrenden Gesellen: nr. 4 ‘Die zwei blauen Augen von meinem Schatz’
uit: Des Knaben Wunderhorn: nr. 13 ‘Urlicht’
uit: Rückertlieder: nr. 4 ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’
Anton Bruckner – Messe in e-moll (WAB 27), voor achtstemmig koor en blazers:
Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei
Op 26 maart willen twee toptalenten zich graag aan u voorstellen: violiste Iris van Nuland en altvioliste Francisca Galante. De twee studenten van het Conservatorium van Amsterdam komen met hun dubbelconcert naar Amersfoort.
In 2020 wint Iris van Nuland de Nationale Finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours, de belangrijkste prijs voor jonge klassieke musici. De jury spreekt over “Een leeuwin op de viool.” In 2022 wint Iris de derde prijs en performanceprijs in de Oskar Back finale van het Nederlandse Vioolconcours, hét concours voor jong viooltalent. De jury meldt: “Zij vertelt met solistisch elan. Ze toont lef en persoonlijkheid.” U kunt haar ook kennen van televisie, want ze trad op bij Podium Witteman en won in 2016 het RTL4 tv-programma Superkids.
Altvioliste Francisca Galante uit Weesp hoorde 24 april 2021 van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet dat ze de tweede plaats had behaald van het Prinses Christina Concours. De jury roemde haar pure, eerlijke en down to earth manier van spelen en vond haar een frisse, pure verschijning op het podium. Francisca heeft in korte tijd een bloeiende carrière opgebouwd en verschillende internationale prijzen gewonnen.
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
Foto © Ewald Geerdink
Vijf musici (fluit, cello, piano en twee zangers) presenteren een korte, luchtige en toegankelijke versie van de Matteüspassie. Ze spelen de mooiste aria’s, en vertellen het hele verhaal, in het Nederlands. Of nee, niet het hele verhaal maar datgene wat het verhaal nú voor de musici betekent, in 2023.
Musici:
Rut Codina Palacio, mezzo-sopraan
Tom Jansen, bariton
Elodia Climent Espana, dwarsfluit
Ania Katynska, cello
Mark Toxopeus, piano
Stan Geurts, regisseur en teksten
Info: https://www.033fotostad.com/activiteiten/matthaus-passion-in-pocketversie/
Ken je de 8 Cellokrijgers? Ze zijn sterk, soepel, en vingervlug. Gewapend met cello en strijkstok trekken zij ten strijde. Zij gaan elke uitdaging aan die zij op hun tocht tegenkomen: het grote gevaar, het onbekende en de beer op de weg. De Cellokrijgers laten hun strijkstokken als zwaarden kletteren. Ze strijken een doolhof van onbekende klanken uit hun cello’s waar de tegenstander in verdwaald raakt. Met humor en spannende muziek bewegen de Cellokrijgers zich sierlijk door de strijd. Welke kracht heb jij nodig om een krijger te zijn?
Cellokrijgers is een 3-luik van 3 korte concerten, in regie van 3 choreografen, over stoer doen en kwetsbaar zijn, winnen en verliezen, en de kracht van muziek. Met composities van Bartók, Ligeti en Glass. Cellokrijgers is genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2019.
Pianiste Eke Simons treedt op als soliste en als kamermusicus in Europa. Zij gaf solorecitals in Vredenburg te Utrecht, het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam, tijdens het Grachtenfestival en een jaarlijks tournee in Zweden.
Als kamermusicus was Eke o.a. te horen in Konserthuset (Gothenburg), Musikaliska (Stockholm), Theater Carré (Amsterdam) en Concertgebouw (Amsterdam). Haar concerten worden regelmatig uitgezonden op radio en televisie en komend seizoen treedt zij op in Italië, Duitsland, Zweden, Cyprus en Engeland.
In 2013 nam Eke haar solo debuut-CD op met werken van Schumann, Liszt, Wiklander en Janáček, die zeer lovend werd ontvangen in de media.
Eke vormt met slagwerker Konstantyn Napolov het Duo Simons|Napolov, dat zich specialiseert in hedendaags repertoire. Zij waren o.a. te horen tijdens de Hart en Ziel Lijst 2016 van radio 4, tijdens festivals als Gaudeamus, November Music en Wonderfeel. In september 2018 kwam hun CD uit met werken die voor hen zijn geschreven door o.a. Jan-Peter de Graaff, Moritz Eggert en Yannis Kyriakides.
Als kamermusicus treedt Eke op met o.a. meestercellist Harro Ruijsenaars, bariton Quirijn de Lang en in het JEU pianotrio met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook trad zij op in een duo met de Zweedse pianist Dag Achatz en met de wereldberoemde slagwerker Colin Currie. Daarnaast werkte ze met grotere ensembles zoals het New European Ensemble en het Nederlands Kamerkoor.
Eke voltooide haar Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 2007 bij Geoffrey Madge en David Kuyken en specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in liedbegeleiding.
Hanneke Rouw is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg en maria Hol. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Op haar zeventiende volgde ze lessen bij Ran Varon aan de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven. Ze heeft inspiratie opgedaan uit gesprekken met internationaal vermaarde cellisten als Steven Isserlis en Anner Bijlsma.
Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.
Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland.
Programma:
Grieg, Cello sonata, Op. 36 in A minor
Allegro agitato
Andante molto tranquillo
Allegro
Brahms, Cello sonata No. 2, Op. 99 in F major
Allegro vivace
Adagio affettuoso
Allegro passionato
Allegro molto
ChoralVespers op de eerste passiezondag. Met indringende passiemuziek van Hongaarse componisten, psalmen in ‘anglican chant’ en hymnen en een Magnificat om mee te zingen. Van harte welkom op het late middaguur om mee te bidden en zingen en je onder te dompelen in de rijke traditie van liturgie en kerkmuziek.
Gezongen koormuziek:
Ernö Lányi – Adoramus te
Deák-Bardos – Parasceve (delen)
Ferenc Kersch – Tristis est anima mea
Anglican chant:
Psalmen 142, 86 en 43
Hymnen:
LB 239 en LB 547
Bergkerk Vocaal Ensemble o.l.v. Cees-Willem van Vliet
Jan Jansen, orgel
Toegang vrij, collecte na afloop