Vind hier uw meest complete cultuuragenda
van Amersfoortcultuurstad.
klik op het agenda-evenement voor meer informatie.
Klik in categorieën je meest fijne producties aan!
Aan dit concert werken twee grote koren mee onder leiding van Peter Overduin. De koren tellen samen 280 leden en zingen uitsluitend voor de kankerbestrijding. Tijdens het concert worden de koren begeleid door organist Martin Mans, Jan Vayne op de vleugel, de trompettisten Arjan en Edith Post, Imperial Power (zes koperblazers) en sopraan Annelies Schep. Ook is er een optreden van de CliniClowns. De opbrengst is bestemd voor het Prinses Máxima Centrum, onderzoek naar hersentumoren bij kinderen.
”Het belooft een zeer afwisselend en uniek concert te worden, waarin de beide koren de eindcheque aan het onderzoeksteam van het Prinses Maxima Centrum aanbieden. Een eindcheque van drie jaar acties en concerten.”
Parkeren en drankjes zijn gratis. Op dit concert zal tevens de eindcheque worden overhandigd. Zie onderstaande poster voor medewerkenden.
De Vlaamse Evi Hanssen is gestopt met drinken en beschrijft openhartig haar ervaringen in het boek Sinds ik niet meer drink. Na 20.000 verkochte exemplaren en een overvloed aan lezersreacties kon het niet uitblijven dat Evi met dit verhaal ook het theater in zou gaan. In Flint komt ze, hoe toepasselijk, op de laatste dag van Dry January! Met een flinke dosis humor zoekt Evi uit wie ze precies is zonder dat gezellige glas in de hand. Honderduit vertelt ze over de vele beproevingen die ze op haar pad tegenkomt. En u als bezoeker wordt meegenomen in dit verhaal. Op welke vooroordelen betrap u uzelf? Vindt u bijvoorbeeld mensen saai die niet meer drinken, of vertelt u uzelf ook dat u beter slaapt met een slaapmutsje op? Hilarische anekdotes wisselen elkaar af met wetenschappelijke en historische inzichten.
Sinds ik niet meer drink geeft een humoristische kijk op de invloed van drank. De voorstelling is zeker geen pleidooi tegen alcohol of het gebruik daarvan. Sterker nog, u mag zelfs een drankje meenemen de zaal in.
Foto © Geert van de Velde
Dans- en muziektheater over de relatie tussen een witte moeder en een zwart kind; de moeder ziet dat haar kind tegen andere grenzen aanloopt dan zij gewend is. Het voelt machteloos als je door je huidskleur anders aangekeken wordt. Ongeloof slaat toe. Schrijnende situaties met humor.
Shit! Daar staan ze weer. Ik begin steeds sneller te lopen en kijk om me heen om te zien of er misschien nog andere mensen in de buurt zijn. Maar de straat is leeg en ik kan nu alleen nog maar rechtdoor. Niet omkijken. Net als ik denk dat ik ze voorbij ben, grijpen twee handen hardhandig in mijn kraag. Alweer. Ik val achterover en hoor mijn trui scheuren. Ze lachen erom en schelden me uit. Het lijkt
inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar hoe lang zal mama het nog geloven als ik zeg dat ik gewoon gevallen ben…
Credits
Regie/choreografie: Ryan Djojokarso
Muzikale leiding: Romain Bischoff
Dans: Lenna Maarte Schouten en Sherise Strang
Componist & speler: Akim Moiseenkov
Performer & zang: Maya Alban Zapata
Libretto: Sjaan Flikweert
Geluidsontwerp: Maurits Thiel
Lichtontwerp: Ate Jan van Kampen
Adviezen: Jan Van den Bossche en Jappe Groenedijk
Foto © Sjoerd Derine
Het cultureel-sociale uitje van het kwartaal dat je niet wilt missen. Vier laagdrempelige, informele vioolconcerten van hoog niveau, intiem en gezellig in de meest sfeervolle zalen van Amersfoort. Een klein uur vol korte contrastvolle stukken in wisselende stijlen.
Iedere editie spelen we muziekstukken in een bepaald thema en in een andere muzikale samenstelling.
‘Intimate Pages’ – favourite string quartets
Het strijkkwartet is door de eeuwen heen de ultieme uitdaging voor elk componist geweest en tegelijk het veld van zijn meest intieme en gedurfde creatieve ideeën. Voor dit concert hebben we een selectie van de meest ontroerende delen uit de strijkkwartetten van maar liefst 9 verschillende componisten. Van Schubert tot Gershwin en van Puccini tot Dvorak. Wat deze werken met elkaar verbindt is de zoektocht naar de intiemste en meest diepe persoonlijke uiting van een mens in klanken. Met als resultaat pure schoonheid.
In de winterse maanden, waar we ons schrap zetten om de kou en het schrale weer door te komen is dit
programma net een balsem voor de oren en verbeelding Mijn muzikale gasten zijn dit keer leden van mijn familie – Mijn zus Rada, haar man Emlyn en zijn broer Willem. Zij vormen samen het Ysaye Strijktrio en zijn de oprichters van het New European Ensemble.
Met: Rossi Ovtcharova, Rada Ovcharova, Emlyn Stam, Willem Stam.
Of u nou ziek, verliefd, vrolijk of verdrietig bent, de was wacht nooit. Net als de rest van het huishouden trouwens. En dat terwijl u natuurlijk gewoon wil léven. In de herkenbare en humoristische voorstelling Huisvrouwen Bestaan Niet maakt u kennis met drie vrouwen die totaal verschillend omgaan met de combinatie relatie, werk, kinderen, vrienden en familie en elkaar proberen te overtuigen van hun manier.
Gijsje (29), wiens smetvrees symbool staat voor haar angst voor zo’n beetje het hele leven. (Mam, hoe lang gebruik jij dit doekje al?) Halfzus Marjolein (39) die alles neemt zoals het komt, ook als het niet komt. (Bij ons kakken de kinderen met een bord nasi op schoot.) En moeder Loes (59) die met haar extravagante levensstijl misschien nog wel het meest midden in het leven staat. Over een ding zijn ze het eens: Huisvrouwen Bestaan Niet (meer). Al lijkt het huishouden soms wel erg op het leven: net als je het aan de ene kant op orde hebt, is het aan de andere kant alweer een zooitje.”
Huisvrouwen Bestaan Niet is familie van de gelijknamige bioscoophit die de best bezochte film van het jaar was en een nominatie voor een Gouden Kalf ontving.
Geniet op zondag 5 februari van een prachtig klassiek optreden met een heerlijk ontbijt. Eline Verkuijl groeide op in het bosrijke buitengebied van Ede en begon op haar vijfde met pianospelen. 22 jaar later rondde ze haar Master Klassiek Piano aan het Utrechts Conservatorium af. Tijdens haar studie ontwikkelde zich een passie voor het zingen van zelf-gecomponeerde nummers die op het snijvlak van de klassieke- en de moderne muziek liggen. De inspiratie hiervoor ontleent ze vooral aan de natuur, de liefde en de menselijke uitdagingen en ervaringen. In haar composities brengt ze klassiek geïnspireerd, virtuoos pianospel met daar bovenop een warme stemklank met eerlijke teksten die de luisteraar verrast en meeneemt in haar belevingswereld. Misschien kent u Eline als docent van Scholen in de Kunst in Amersfoort.
Tijdens het ontbijtconcert speelt Eline naast klassieke werken van o.a. Sibelius, Liszt en Ravel, ook enkele eigen composities.
Entree is inclusief een luxe ontbijtbuffet.
Klassiek voor Kids zijn muzikale sprookjes ontwikkeld speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Aan de hand van een verhaal word je meegenomen in de magische wereld van klassieke muziek. Elke eerste zondag van de maand van 11:30 tot 12:15 spelen wij een ‘Muzikaal Sprookje’ voor de hele familie. Elk concert vertelt weer een ander verhaal.
De muziek die wij spelen komt uit verschillende tijdperken en streken. Ieder verhaal heeft een andere sfeer: vrolijk, feestelijk, spannend en soms wat melancholisch, want muziek is de taal van het gevoel.
Fluit + Harp = Flarp
Francien en Judith spelen al heel lang samen. Op een dag hebben ze er eigenlijk wel een beetje genoeg van en besluiten ze de rollen om te draaien. Francien krijgt haar eerste harp-les en Judith haar eerste fluit-les. Het gaat niet al te gemakkelijk, want fluit spelen is best ingewikkeld en harp spelen al helemaal.
In een grappige voorstelling laten zij kinderen kennis maken met de fluit en de harp. Verschillende instrumenten zullen te beluisteren zijn en na afloop is het voor de kinderen mogelijk zelf ook eens achter een harp plaats te nemen of een fluit aan de mond te zetten.
fluitiste: Francien Post
harpiste: Judith Jamin
LET OP! Deze voorstelling begint een halfuur later dan tot nu toe gebruikelijk was.
Deur opent om 11.45 uur.
Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert, zegt zangeres, harpiste en theatermaakster Ekaterina Levental. Schoppenvrouw is het derde deel van een trilogie, waarin Levental eerder De Weg en De Grens produceerde.
Bekende namen als Anne Frank en Maria Callas – van haar is het citaat: “Het is veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens” – komen voor in het verhaal.
Ekaterina Levental vertelt het verhaal van die legendarische vrouwen in een raamvertelling, gebaseerd op haar eigen jeugd. Dora Gorohovskaya is de oma van Levental, met wie ze in haar jeugd in Tasjkent haar slaapkamer deelde. De grootmoeder was een oorlogsheldin die op handen werd gedragen. “In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen, maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.”
Levental wil de vijf vrouwen “oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken”. Net als voor de vorige delen werkte Ekaterina Levental samen met regisseur en samensteller Chris Koolmees. De twee vormen samen de LEKS compagnie, die ook de andere voorstellingen van Levental produceerde.
Voor het script van Schoppenvrouw werd geput uit teksten van onder anderen Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Hannah Arendt. De muziek in de voorstelling komt van onder anderen Bellini, Strauss en Raskatov.
Schrijver/presentator Abdelkader Benali vertelt het verhaal ‘Een nacht met Sjahrazade’. Hierin maken we kennis met de tiran van Bagdad. Nadat hij bedrogen is in de liefde, zweert hij wraak. Elke avond neemt hij een jonge maagd tot vrouw en laat haar de volgende ochtend om het leven brengen. Een zinnenprikkelende muzikale vertelling met verhalen uit duizend-en-een-nacht.
Sjahrazade is ervan overtuigd dat ze de tiran kan genezen van zijn wraakzucht door hem verhalen te vertellen. Ze laat zich door haar vader aan de tiran uithuwelijken en begint te vertellen. Op deze manier hoopt ze niet alleen haar eigen lot te keren, maar ook alle andere vrouwen te redden. Zal het haar lukken?
De verhalen krijgen een moderne Abdelkader-twist en worden omlijst door klassieke muziek, geïnspireerd door de Oriënt en gespeeld door de musici van Club Classique. Het beloofd een magische en zinnenprikkelende belevenis te worden met muziek van o.a. Sheherazade van Rimski Korsakoff en de Aladdin Suite van Nielsen.
Organisatie: De Lieve Flint
Foto © Rob van Dam
In Rubens Meisjes, wachten drie twistende naaktmodellen om geportretteerd te worden. Het vierde model, Suada, laat echter op zich wachten. Wanneer de vrouwen na verloop van tijd de gruwelijke reden van haar afwezigheid ontdekken, maakt de onenigheid tussen hen ruimte voor toenadering. Club Lam pakt clichébeelden van historische vrouwenfiguren hardhandig én humoristisch aan.
Rubens Meisjes stelt de esthetiek van het feminiene aan de kaak en onderzoekt de rol van kunst in de objectivering van het vrouwenlichaam. Een geheel nieuw toneelstuk over vergeten muzes, niet erkende kunstenaressen en hedendaagse schoonheidsidealen.
Eeuwenlang hebben wij door de ogen van schilder Peter Paul Rubens mogen genieten van volmaakte vrouwen in Eva-kostuum, maar nu is het tijd dat deze vrouwen hun visie op schoonheid en kunst met ons delen. Wie waren zij en waarom werden zij uitgekozen om vereeuwigd te worden in deze dure omlijsting?
Club Lam laat met ‘Rubens Meisjes’ historische vrouwen zelf aan het woord. Op humoristische manier pakt Club Lam clichébeelden van historische vrouwenfiguren hardhandig aan. Met het spelen van nieuw repertoire doorspekt met maatschappijkritiek, ontdoen de drie vrouwen van Club Lam zich van de male gaze en laten de vrouwelijke personages voor een keer zelf aan het woord. Club Lam zet zich in voor betere vrouwrollen in de cultuurindustrie.
Credits
Actrices: Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek, Ayla Çekin Satijn
Tekst: Marloes IJpelaar
Beeldregie: Deniz Campinar
Spelcoach: Ellen Goemans
Campagnebeeld: Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis
Vormgeving PR: Renee Mes – Kostuum: Julia Suyker
Techniek: Douwe Bulten, Luca van Deurzen
Technisch Producent: Ramses van den Hurk
Marketing & PR: Bo Peters
Financien: Bregje Stax
Expositie: Noor Houtakkers
Scène fotografie: Henk van den Hurk
Willem is een oer Hollandse naam; een naam voor een koning. Maar ook voor één van Nederlands grootste muzikale talenten, die besloot zijn naam te veranderen in Waylon.
De man die het als een persoonlijke missie zag om country naar Nederland te halen. Om het in het zuiden van Amerika ontstane levenslied naar de Lage Landen te brengen met als één van de hoogtepunten; een tweede plek op het Eurovisie Song Festival met ‘Calm after the Storm’.
Uiteindelijk is Waylon ook ‘Gewoon Willem’, een man uit de Apeldoornse klei getrokken! Daar lag dan ook de basis van zijn eigen levenslied. Al die jaren zong hij dit in een andere taal maar dat vindt hij niet langer nodig. Het schrijven en uitbrengen van zijn eerste Nederlandstalige album ‘Gewoon Willem’ is een eerbetoon aan zijn wortels. Samen met de dichters van IOS (Is Ook Schitterend), Joost Marsman, Sander Rozenboom en poëet Han Kooreneef, heeft hij prachtige Nederlandse teksten op mooie melodieën gemaakt. Simpel en diep.
In de theatershow Gewoon Willem geeft hij tekst en uitleg. Anekdotes uit een rijk leven van een simpele jongen met een groot talent in een ingewikkelde wereld, die graag het gesprek aangaat met zijn publiek. Daarnaast eert hij de muziek die hem gered heeft van het leven. Van Robert Long tot Andre Hazes; alle grote Nederlandstalige zangers van de afgelopen 75 jaar komen voorbij. Waylon brengt een schatkamer aan repertoire mee naar Amersfoort, verrijkt met mooie eigen liedjes.
‘Gewoon Willem’. Niets meer maar zeker niets minder!
Een programma waarin de geest en ziel van creatieve en getroebleerde componisten onder de loep worden genomen.
Het Tesla trio is een jong trio dat de Nederlandse podia bestormt. Het Tesla Trio bestaat uit de Servische violiste Nataša Grujić, de Portugese celliste Isabel Vaz en de Nederlandse pianist Daniël Kool. Naast hun diverse achtergronden hebben zij een veelzijdige blik op muziek en staan hun concerten in het teken van het creatief combineren van muziek met andere kunststijlen. Ze houden daarnaast van interactie met het publiek, waardoor hun optredens heel persoonlijk en toegankelijk zijn. In hun meest recente programma combineren zij de muziek met een lezing, waarbij de muziek wordt verbonden aan de psychopathologie en de ziel van enkele van de meest creatieve en getroebleerde componisten onder de loep wordt genomen.
Programma
Debussy – Piano Trio
Takemitsu – Between Tides
M. Ravel – Piano Trio
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
-geannuleerd- Bariton/regisseur Marc Pantus biedt Wagnerfans een buitenkansje: een aangepaste versie van de derde en laatste ‘verlossingsakte’ uit de opera Parsifal.
De derde acte van Wagners opera Parsifal is een wonder van kleur en harmonie, waarin Wagner tot het uiterste gaat, zowel in muzikale als inhoudelijke zin. Geniet van een volledige uitvoering, in een bewerking voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken. In deze sterk gereduceerde versie zingen drie mensen de vier rollen. De handeling vindt plaats in de huiskamer van een verpleegtehuis. De kamer is bevolkt met patiënten die op de dood wachten, en hun verzorgend personeel. We zitten dus in feite allemaal in de wachtkamer, wachtend op verlossing. Ondertussen klinkt de bedwelmende, meditatieve muziek van Wagner. Het kerkinterieur vormt het natuurlijke decor voor Wagners laatste werk en speelt een belangrijke rol in de apotheose van de opera. Een opera als een spirituele sessie in de mystieke omgeving van de Sint Aegtenkapel.
De uitvoeringen worden in het Duits gezongen en Nederlands ondertiteld.
Grenzeloos
De musici in de serie Grenzeloos kleuren graag buiten de lijntjes. Welke dwarsverbanden kunnen er worden gelegd tussen klassieke muziek en andere stijlen en disciplines? Van jazzy klanken tot 17e -eeuwse schilderwerken en een hele nieuwe versie van Wagners Parsifal: niets is te gek in Grenzeloos.
Deze serie is een samenwerking tussen Flint en September Me.
De evolutie van een vrouw is als een roos. De mooie dichte knop die uiteindelijk open bloesemt waarna ze op haar oude dag ondersteboven en uitgedroogd aan een radiatorbuis in de hoek van iemand zijn toilet hangt. Nienke Plas bewandelt een bijzonder pad. Eerst was zij een kind, nu heeft zij kinderen en uiteindelijk zal ze met eentje trouwen.
Spijt van deze route? Ach “never look back” tenzij je wilt leven en het doel van een achteruitkijk spiegel begrijpt.
Foto © Ali Mousavi
Een lofzang op bewegen zonder doel en ontdekken wat je niet zoekt in een voorstelling vol energie, toevalligheden en muziek: een voorstelling waar je nou net niet op zat te wachten.
‘Met zo weinig tijd om te leven en over dingen na te denken heb ik net ongeveer de juiste hoeveelheid tijd besteed aan deze vlinder.’ – Richard Brautigan
Een doelloos bestaan kan echt niet meer. We zijn omringd door successen en alles ligt langs een meetlat. We willen meer. En meer is nooit voldoende. Het moet sneller. En het is nooit snel genoeg.
Júist daarom maken wij deze voorstelling. Want wat gebeurt er als je vergeet wat je allemaal moet behalen? En wat is dan een zinvol bestaan? Wat als niets meer moet en alles mag?
Vanuit een vurig geloof dat het doel alles heeft verziekt -het heiligt zelfs geen middelen- proberen we voor één keer niét zoveel mogelijk mensen zo gelukkig mogelijk te maken.
‘Hier zit niemand op te wachten’ is een lofzang op bewegen zonder doel en breekt een lans voor het ontdekken van dat wat je niet zoekt. Onder regie van Judith Faas brengt het Orkater-collectief More Dogs samen met vier fysieke spelers een montagevoorstelling vol energie, toevalligheden en muziek: een voorstelling waar je nou net niet op zat te wachten.
‘Hier zit niemand op te wachten’ is een lofzang op bewegen zonder doel en breekt een lans voor het ontdekken van dat wat je niet zoekt. Onder regie van Judith Faas brengt het Orkater-collectief More Dogs samen met vier fysieke spelers een montagevoorstelling vol energie, toevalligheden en muziek: een voorstelling waar je nou net niet op zat te wachten.
Foto © Sanja Marusic
U wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met uw geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat u als nooit tevoren ervaart hoe u de liefde krijgt waarnaar u verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland.
Historica Beatrice de Graaf leidt ons uit de huidige crises.
Van de Oekraïne-oorlog en de pandemie tot onze eigen woon- en stikstofcrisis, de grote uitdagingen van onze tijd maken ons onzeker en verlammen politici. Maar hoe deden we dit vroeger? Toen waren er ook epidemieën, vluchtelingencrises en natuurrampen, maar dan zonder vaccins, veiligheidsregio’s of deltawerken.
In dit theatercollege laat Beatrice de Graaf zien hoe eerdere samenlevingen grote problemen overwonnen. Juist in tijden waarin alles redeloos, radeloos en reddeloos lijkt, ontstaan nieuwe ideeën en baanbrekende innovaties. In een avontuurlijke tocht langs grote crises vanaf Napoleon tot nu laat De Graaf zien hoe onbekende geschiedenissen ons kunnen inspireren tot grootse daden en geloof in de toekomst.
Waarmee kwam Nederland de cholerapandemie te boven? Hoe konden uitzichtloze oorlogen leiden tot lange perioden van vrede? En waarom zijn we door eerdere overstromingen nu beter beschermd? In deze avond vol pakkende verhalen en kleurrijke voorbeelden toont De Graaf welke geschiedenislessen onze eerste hulp bij ongelukken kunnen zijn.
Halverwege de jaren negentig kwam een dappere, piepjonge Curaçaose met de naam Tania Kross naar Nederland voor een studie Zang aan het conservatorium in Utrecht. Ze schoof naast de pianostuderende Ernst Munneke in de collegebanken en de twee sloten elkaar onmiddellijk in het hart. Hun vriendschap groeide uit tot een internationaal geprezen muzikale samenwerking die nu al 25 jaar duurt. Ze traden over de hele wereld op; van het Concertgebouw in Amsterdam tot en met Carnegie Hall in New York.
Op Curaçao zong Tania in het bandje van haar broer. Zo leerde ze ook de getalenteerde Randal Corsen al vroeg kennen. Ook Randal vertrok in de jaren ‘90 naar Nederland om piano te studeren. Terug op Curaçao groeit hij uit tot het muzikale brein van het eiland. Hij combineert zijn kennis van jazz en klassiek met zijn liefde voor de Caraïbische muziek en traditionele instrumenten. Voor Tania Kross componeerde hij de opera Katibu di Shon. Sinds Tania weer op Curaçao woont hebben zij hun samenwerking weer opgepakt.
Om haar eerste kwarteeuw als zangeres te vieren, zal Tania Kross samen met haar twee muzikale vrienden een reeks van exclusieve jubileumrecitals geven. Tania met vleugels! Een intiem concert met aandacht voor de muzikale hoogtepunten in haar carrière en voor haar eiland Curaçao.
Foto © Esther van Vliet
-wachtlijst- Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Programma’s die het kwartet speelt bevatten zowel de meer klassieke alsook eigentijdse werken, soms speciaal voor het ensemble gecomponeerd.
Het kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, de Hertz-zaal van TivoliVredenburg; ook nam het kwartet deel aan de Strijkkwartetbiennale 2020 in Amsterdam.
Na een tournee langs dertien grote zalen in Nederland ontving het Animato Kwartet in juni 2022 de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2022! De jury over dit strijkkwartet: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.
Concertserie Jong & Bevlogen
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
Het Amersfoortse strijktrio aMuse verzorgt 5 maart een ontbijtconcert in De Observant. Terwijl het publiek geniet van een uitgebreid ontbijtbuffet, bieden de drie jonge musici een gevarieerd programma van bekende en minder bekende werken uit de geschiedenis van de klassieke muziek.
aMuse is een jong bevlogen strijktrio uit Amersfoort bestaande uit de zussen Alessandra Sordo-Sanchez (viool), Carmen Sordo-Sanchez (alt-viool) en hun broer Raphaël Sordo-Sanchez (cello). Broer en zussen groeiden op in een gezin waarvan de moeder violist is. Alle kinderen begonnen als zeer jong met het bespelen van een instrument en ook met samenspel. Het familie-ensemble treedt van jongs af aan op in binnen- en buitenland. Het trio won verschillende prijzen, zoals de eerste prijs van het Tristan Keuris Concours en de Latei Classical Award. Deze laatste prijs leverde o.a. een optreden op met trompettist Andre Heuvelman & The Live! B/ANDA tijdens Klassiek aan de Grift in Veenendaal.
Entree is inclusief een luxe ontbijtbuffet.
Foto © www.denozem.com
Iedereen kent het beroemde verhaal van de ijdele koning die dag en nacht bezig is om zichzelf te verkleden. Hij lijkt net rupsje nooit genoeg, want hij is nooit tevreden. Steeds verlangt hij naar nog meer, andere, nieuwere en bijzondere kleren. Tot er twee slimmeriken hem eens helemaal op de hak nemen met hun verhalen over een geheimzinnige stof waarmee hij ook zelfs kan testen of mensen slim of dom zijn.
Een hilarisch verhaal van lang geleden, een tijdperk waarin meerdere koningen doorsloegen in hun ijdelheid en hebzucht en de gewone mensen vergaten. En eigenlijk ook een beetje herkenbaar in het nu – alleen zijn de kleren al die likes op social media en de koning? Wij allemaal slaan weleens door in ons eigen ijdelheid. Dit muzikaal sprookje wordt verteld en gespeeld met muziek van Mozart en Prokofiev.
Klassiek voor Kids zijn muzikale sprookjes ontwikkeld speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Aan de hand van een verhaal word je meegenomen in de magische wereld van klassieke muziek.
Verteller: Moniek Nusselein
Viool: Rada Ovcharova en Rossi Ovtcharova
LET OP! Deze voorstelling begint een halfuur later dan tot nu toe gebruikelijk was.
De deur opent om 11:45 uur
Aanvang 12:00 uur
Einde rond 12:45 uur